School en veiligheid

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen en medewerkers in een vertrouwde en veilige omgeving kunnen werken en leren. De school heeft een veiligheidsplan (vindbaar onder downloads op de website), met daarin verschillende veiligheidsprotocollen.

In het veiligheidsplan zijn de volgende aspecten opgenomen:

Noodsituaties en evacuatie

De school heeft een ontruimingsplan samen met Kindcentrum Aquamarijn. Eén maal per jaar is er een gezamenlijke ontruimingsoefening. In het geval van calamiteiten is er een bedrijfshulpverleners ploeg (BHV-ploeg). Zij worden periodiek geschoold om op te treden in het geval van calamiteiten.

Er is een aantal collega’s die in het bezit is van een EHBO-diploma. Zij worden ingeschakeld in het geval het nodig is. Een EHBO-kit is beschikbaar bij de receptie, bij de conciërges en in de gymzalen.

Medicatiebeleid

Medewerkers van het YES-college mogen geen medicijnen verstrekken aan leerlingen; dus ook geen paracetamol. Mocht uw zoon of dochter medicatie gebruiken en tijdens schooluren nodig hebben, dan kunt u de receptie en de mentor hiervan op de hoogte stellen.

Fysieke veiligheid

We willen niet dat iedereen de school zomaar binnen kan lopen. Bezoeker dienen zich dan ook te melden bij de receptie. Als u zonder afspraak op school komt, kan het zijn dat een collega op dat moment niet in de gelegenheid is om met u in gesprek te gaan. Dan kunt u later alsnog een afspraak maken.

Bij een onveilige situatie kan het deurbeleid worden aangescherpt. Zie daarvoor het protocol deurbeleid op de website.

In de school en op het schoolplein zijn diverse camera’s. In het geval van incidenten kunnen deze beelden worden opgevraagd en/of worden bekeken. Hiervoor is er een cameraprotocol dat ook te vinden is op onze website. Uiteraard houden we ons hierbij aan de AVG-normen.

Cyberveiligheid

Voor het delen van beeldmateriaal van uw zoon of dochter heeft u bij de inschrijving van de leerling wel of geen toestemming gegeven. Dit is geregistreerd in Magister en daar houden wij ons aan.
Met betrekking tot gebruik van social media is er een social-media-protocol. Deze is ook te vinden op de website. In de (mentor)lessen is er regelmatig aandacht voor de risico’s van social media.

Toezicht

Leerlingen in de onderbouw mogen tijdens pauzes of in tussenuren niet van het schoolplein af. Tijdens de pauzes is er in de aula en op het plein toezicht door onze medewerkers. Er gelden specifieke aularegels. Aanwijzingen van onze medewerkers dienen te allen tijde opgevolgd te worden.

Sociale veiligheid

We vinden het als school belangrijk dat er een pedagogisch veilig leefklimaat is. Daarom hebben we met elkaar de leefregels opgesteld en is er in de lessen voortdurend aandacht hiervoor.  

Pestprotocol:

We zouden het liefst willen dat er op school helemaal niet wordt gepest. Helaas komt pesten voor in elke organisatie, waaronder scholen. Leerlingen die te maken krijgen met pesten, kunnen terecht bij hun docent of mentor. Wanneer het pesten hardnekkig blijkt, kunnen ook de antipestcoördinatoren, mevrouw F. Kooijman en de heer R. Alp, worden ingeschakeld. Zij pakken het probleem op en zorgen ervoor dat het besproken wordt. Daarnaast zetten zij zich in voor een preventief programma om pesten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u het antipestprotocol raadplegen op onze website: www.yescollege.nl.

Incidentenregistratiesysteem

In het geval van incidenten, zoals bijvoorbeeld een gebroken pols tijdens gym, een vechtpartij of een ongeval, worden deze incidenten geregistreerd. Dat gebeurt in het managementregistratiesysteem. Deze incidenten worden geëvalueerd in het periodieke veiligheidsoverleg en binnen het MT, met als doel om hiervan te leren en eventueel het beleid verder aan te scherpen. Dhr G.P. Roos beheert dit systeem als veiligheidscoördinator.

Monitoring

De veiligheidscoördinator verzorgt ook de administratieve handelingen die betrekking hebben op het gevoerde veiligheidsbeleid. Elk jaar wordt er via de vragenlijsten aan leerlingen van leerjaar 1 t/m 4 gekeken hoe de sociale en fysieke veiligheid wordt ervaren. In de vragenlijst voor ouder(s)/verzorger(s) zijn deze onderwerpen ook meegenomen. De resultaten hiervan worden bestudeerd en indien nodig, volgt er een verbeterplan

Overige regels

Verzuimbeleid

Afwezigheid door ziekte of door andere omstandigheden dienen de ouder(s)/verzorger(s) nog diezelfde dag via Magister te melden. Gebeurt dit niet, dan proberen we dezelfde dag nog contact op te nemen met thuis. Tot 10.00 uur van de eerstvolgende werkdag kan alsnog worden doorgegeven wat de reden van het verzuim was via Verzuim@yescollege.nl. Leerlingen mogen de school alleen voortijdig verlaten met toestemming van de leerlingcoördinator. De leerlingcoördinator is – in samenwerking met de receptie – belast met de verwerking van de administratieve verwerking van de verzuimgegevens en het contact met Leerplicht Den Haag.

Verzuim bij toetsing en examinering

Indien leerlingen een toets of schoolexamen afleggen, moeten leerlingen telefonisch worden ziekgemeld voor aanvang van de toets, het school- of centraal examen. Tot 10.00 uur van de eerstvolgende werkdag kan alsnog worden doorgegeven wat de reden van het verzuim was via Verzuim@yescollege.nl.

Buitengewoon verlof

Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de directeur een leerling – buiten de reguliere schoolvakanties om – verlof verlenen. De school houdt zich aan de regels van de Leerplichtwet. Verlof moet altijd vier weken vooraf schriftelijk worden aangevraagd via de kop ‘Verzuim’ op de website. Deze aanvraag wordt al dan niet gehonoreerd door de directeur. Dit geldt ook voor verlof in verband met de viering van niet-christelijke feestdagen.

Te laat komen

Indien een leerling te laat is, haalt de leerling een briefje bij de receptie. Dit kan tot 10 minuten na aanvang van de les. Daarna wordt er geen toegang meer verleend tot de les, daar dit verstorend werkt. De leerling staat dan absent. Leerlingen die met het openbaar vervoer reizen, zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd vertrekken, rekening houdend met vertraging. Te laat door vertraging is hiermee geen geoorloofd verzuim. Mocht een leerling van een afspraak komen, dan start de leerling met de eerstvolgende les.

Uit de les gestuurd

Een leerling die uit de les gestuurd is, meldt zich altijd onmiddellijk bij de leerlingcoördinator. De leerling krijgt een rode kaart. De leerlingcoördinator plant een herstelgesprek met de leerling en de docent. De docent neemt daarna contact op met ouder(s)/verzorger(s). Bij een veelvoud aan uitsturingen, wordt gekeken naar passende maatregelen en afspraken, zodat de leerling geholpen wordt bij het goed kunnen deelnemen aan de lessen.

Schorsing en verwijdering

Een leerling kan door de schoolleiding geschorst worden voor een bepaalde periode, altijd nadat de ouder(s)/verzorger(s) geïnformeerd zijn. Bij een schorsing langer dan 1 dag, worden leerplicht en de inspectie van het onderwijs ingelicht. Een leerling die bij herhaling de regels van de school overtreedt of zich schuldig maakt aan ernstig wangedrag, kan op voorstel van de directeur door het schoolbestuur definitief van de school verwijderd worden.

Schade

Voor schade en diefstal is de school niet aansprakelijk. Schade die een leerling toebrengt aan eigendommen van medeleerlingen of de school, wordt altijd op de ouder(s)/verzorger(s) verhaald. Zie ook onder verzekeringen.

Controle

De schoolleiding heeft het recht om kluisjes, jassen en tassen van leerlingen preventief te controleren en camerabeelden te bekijken in het kader van de schoolveiligheid. Eventueel met behulp van de schoolwijkagent. Tevens vindt er een strenge controle plaats op het bezit van:

  • Wapens of daartoe te gebruiken voorwerpen;
  • Energy-drinks (Red Bull etc.)
  • Alcohol 
  • (soft)Drugs, Snus, Vapes;
  • Vuurwerk;
  • En andere verboden en/of schadelijke middelen.

Als er sprake is van een strafbaar feit, wordt onmiddellijk de politie ingeschakeld.

Kledingregels

Wij zijn een school en leiden op voor de toekomst. Eén van de dingen die we je leren, is ‘professioneel gedrag’ en daarbij hoort ook een gepaste kledingstijl. Indien hieraan niet wordt voldaan, kan een leerling hierop worden aangesproken en gevraagd worden hier iets aan te doen. Bij binnenkomst van het gebouw worden petten, mutsen, capuchons en overige hoofddeksels afgedaan. We verwijzen hiervoor ook naar het leerlingenstatuut.

Iedereen is herkenbaar en de communicatie mag niet belemmerd worden. Het dragen van petjes, capuchons e.d. is alleen buiten toegestaan. Het correct gekleed gaan geldt ook voor onderwijsactiviteiten buiten de school. Denk aan stages of het bezoeken van een voorstelling. Kledingstukken die het gehele gezicht bedekken, zijn niet toegestaan.

Taal

Op school spreken we de taal die iedereen verstaat: Nederlands.

Telefoongebruik

Sinds 1 januari 2024 gelden er nieuwe afspraken met betrekking tot het gebruik van mobiele telefoons en smartwatches. Uit onderzoek blijkt dat deze apparaten veel afleiding veroorzaken voor onze leerlingen en medewerkers. Een telefoonvrije omgeving zorgt voor betere leerprestaties en bevordert de sociale veiligheid. Daarom zijn mobiele telefoons niet meer welkom  in de les.