Snelle links:
Leerlingbegeleiding
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich goed voelen bij ons op school. Om dat te kunnen garanderen, blijven we een kleine school en is er veel aandacht voor elkaar. Zo kunnen we de leerlingbegeleiding bieden die nodig is.
Mentor
Elke klas heeft een eigen mentor. Leerlingen kunnen met hun vragen of problemen altijd bij haar of hem terecht. De mentor is één van de belangrijkste personen in de school. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt van leerlingen en ouder(s)/verzorger(s). In het eerste leerjaar is hij of zij degene die de nieuwe leerlingen wegwijs maakt in de school. De mentor houdt de vorderingen van de leerlingen in de gaten en kijkt of de sfeer in de klas goed is. Leerlingen kunnen meestal bij hun mentor terecht met hun vragen of problemen. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen de mentor spreken over de gang van zaken in de klas en het functioneren van hun kind. Mentoren en docenten werken nauw samen in teams, zodat onderwijs en leerlingbegeleiding zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Aan het begin van het schooljaar draagt de mentor belangrijke informatie over leerlingen over aan de mentor van het volgende leerjaar.
Teams en teamleiders
De teamleiders hebben de dagelijkse leiding over de onderwijskundige en organisatorische zaken van de klassen binnen hun team. Er wordt gewerkt in vier teams. Daarnaast zijn de teamleiders verantwoordelijk voor het inschrijven van leerlingen, de afwikkeling en bewaking van de procedures van de regionale verwijzingscommissie, de leerweg- en afdelingskeuze van hun leerlingen en de verwijzing naar andere scholen. De algehele leiding over het onderwijs in alle leerjaren ligt bij de directeur. De schoolleiding bestaat uit de directeur en vier teamleiders. U kunt hen bereiken via hun mail of het algemene telefoonnummer van de school.
Leerlingcoördinator
YES College werkt met een leerlingcoördinator, mw. S.W. Smiers. Zij ondersteunt de schoolleiding bij zaken die leerlingen betreffen. De leerlingcoördinator is verantwoordelijk voor de coördinatie rondom de begeleiding van de leerlingen die de taak van de mentor overstijgt. Zij is bijvoorbeeld het eerste aanspreekpunt bij incidenten. Zij draagt ook zorg voor communicatie met andere functionarissen in de school.
Decanen
De Decanen, mevrouw Tuit en mevrouw Schravendijk coördineren activiteiten in het kader van loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) en met het geven van voorlichting over studie- en beroepskeuze. Mocht u samen met uw kind een afspraak willen maken voor advies, dan kunt u met hen contact opnemen.
Mentorles en studievaardigheden
Mentorlessen bieden een goede gelegenheid om leerlingen te begeleiden en hun persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen. Tijdens de mentorlessen werken de mentoren en de leerlingen met de onlinemethode Well Based. Deze methode helpt de mentor en de klas een veilige leeromgeving te creëren, studie- en levensvaardigheden te verbeteren en de groepsdynamiek in de klas verbeteren.
Maatwerk: Studiebegeleiding, naschoolse programma’s en extra lessen
Soms hebben leerlingen even wat extra hulp nodig bij hun studie. Vaak hebben ze gewoon even een rustige plek nodig om geconcentreerd te kunnen werken. Bij YES College bieden we deze dienst gratis aan. Na de herfstvakantie en de eerste YES-week zal er voor de leerlingen na school de gelegenheid zijn om op maat extra leerlingbegeleiding en bijles te krijgen voor vakken waarbij het nodig is. Dit zal in samenspraak met leerling en soms met ouder(s)/verzorger(s) worden gedaan. Ook kunnen leerlingen deelnemen aan naschoolse sport en is er de gelegenheid voor leerlingen om aan andere activiteiten deel te nemen zoals tekenen.
Zorg en Passend Onderwijs
De coördinator Passend Onderwijs (copa) begeleidt in samenwerking met de teamleiders, leerlingcoördinator en het zorgteam de leerlingen met een zorgvraag in alle leerjaren. Samen met interne en externe deskundigen vormt de copa het JES-team. Naast de copa zitten in het JES-team nog de leerlingbegeleider, de schoolmaatschappelijk werker, de jeugdarts en/of de jeugdverpleegkundige, de koppelgenoot jeugdhulp en de leerplichtambtenaar. Dit team komt tweewekelijks bijeen om in breed verband de juiste zorg af te stemmen. Zonder toestemming van de ouder(s)/verzorger(s) en de leerling mag een leerling jonger dan zestien jaar niet worden besproken in het JES-team. De verslagen van de besprekingen en afspraken worden vastgelegd in het zorgdossier van de leerling. De informatie blijft vertrouwelijk, alles gebeurt met respect voor de privacy en is controleerbaar.
Onderwijskundige Zorg
Op het YES College is er ook aandacht voor leerlingen met bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie, suikerziekte, taalontwikkelingsstoornis (TOS), faalangst etc. De Onderwijskundig Zorgcoördinator begeleidt deze leerlingen, zodat ook zij zo goed mogelijk ons onderwijs kunnen volgen. Meer informatie over ons dyslexiebeleid is beschikbaar op onze website www.yescollege.nl.
Vertrouwenspersoon
Het YES College heeft een eigen vertrouwenspersoon. Deze biedt een luisterend oor voor de leerlingen als het gaat om klachten van ongewenst gedrag zoals, (seksuele) intimidatie, discriminatie, agressie/geweld en machtsmisbruik en zorgt ervoor dat zo snel mogelijk de juiste hulp wordt geboden.
Veilig thuis: meldcode kindermishandeling
Ter versterking van de aanpak van kindermishandeling geldt voor de school de Wet Meldcode. Het doel van de meldcode is dat sneller en adequater wordt ingegrepen. De meldcode geeft het personeel via een stappenplan aan hoe te handelen wanneer er signalen zijn die kunnen duiden op huiselijk geweld of kindermishandeling. Door het consequent toepassen van de meldcode zal kindermishandeling sneller worden gesignaleerd. De school heeft een aantal collega’s die speciaal zijn opgeleid als aandachtsfunctionaris. De aandachtsfunctionaris heeft een belangrijke rol bij de naleving van de meldcode en het bewaken van de interne procedure m.b.t. huiselijk geweld en kindermishandeling.
Team buiten school
Alle scholen voor regulier en speciaal onderwijs maken deel uit van een samenwerkingsverband. Het YES College is aangesloten bij het samenwerkingsverband SWV Zuid-Holland West. Het adres van het samenwerkingsverband is:
SWV Zuid-Holland-West
Johanna Westerdijkplein 1
2521 EN Den Haag
070-3156355
Meer informatie kunt u vinden op: www.swvzhw.nl
GGD
Alle leerlingen van het eerste en het derde leerjaar worden door de jeugdverpleegkundige gesproken. De jeugdarts/jeugdverpleegkundige kan ook door het zorgteam en ouder(s)/verzorger(s) worden ingeschakeld in het kader van verzuimbegeleiding.
Schoolmaatschappelijk werker
De schoolmaatschappelijk werker begeleidt samen met de coördinator Passend Onderwijs leerlingen met sociale en/of psychische problemen die extra zorg nodig hebben.
Leerplichtambtenaar
De school heeft een vaste leerplichtambtenaar die nauw betrokken is bij de school. Deze ziet erop toe dat leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) zich houden aan de Leerplichtwet. Niet alleen ongeoorloofd schoolverzuim, maar ook regelmatig te laat komen moet door de school verplicht gemeld worden aan de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan de ouder(s)/verzorger(s) en de leerling oproepen voor een gesprek en kan o.a. een proces-verbaal opmaken. Meer informatie over leerplicht vindt u op de website van de gemeente: https://www.denhaag.nl/nl/In-de-stad/Onderwijs-en-studeren/afdeling-leerplicht.htm
Koppelgenoot jeugdhulp
Sinds januari 2024 is de jeugdhulp in Den Haag verdeeld in twee gebieden: Kracht en Rondom Jou. Dit is postcode-afhankelijk. De school valt onder het jeugdhulp gebied: Kracht. Hiervan is een koppelgenoot aangesloten bij de school en denkt mee en geeft advies tijdens het JES-overleg.
Extra hulp
Alle leerlingen in leerjaar 1 zullen in september deelnemen aan een zgn. ‘nulmeting’ met betrekking tot leesvaardigheid (Nederlands & Engels) en de rekenvaardigheden. Zo krijgen we een goed beeld van de beginsituatie van uw kind met betrekking tot de basisvaardigheden. Op basis van deze gegevens en de resultaten van uw kind wordt besloten of voor uw kind extra hulp nodig is. Sommige leerlingen hebben dyslexie of problemen op het gebied van ruimtelijk inzicht of concentratie. Voor deze leerlingen is ook extra hulp beschikbaar. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld tekstvergroting, tijdsverlenging bij toetsen en voorlezen. Ouder(s)/verzorger(s) worden hierover geïnformeerd. In de bovenbouw wordt zo nodig de extra ingezette hulp voortgezet.